Добавте наш блог у соц.тенети

Пошук по блогу для вчителів шкіл

Реклама на сайті: "Блог для вчителів шкіл - конспекти, уроки, сценарії свят!"

четвер

Як написати сценарій шкільного свята?

Як написати сценарій шкільного свята?




як написати шкільного свята

Написання сценарію - важкий і відповідальний процес. Не сідайте писати сценарій, якщо в голові у Вас не виникла ідея. Тільки втратите даремно час. Заведіть собі за правило, скрізь ходити з блокнотом або з телефоном, в який, при нагоді, Ви можете записати начерки сценарію або невеликої ідеї.

Абсолютно всі ідеї варто записувати! Не тримайте їх у голові! Навіть якщо Ви вважаєте, що у Вас ідеальна пам'ять! Повірте, що як би там не було - Ви не зможете втримати масу ідей в голові. Записуйте і ще раз записуйте! Це головне правило при написанні сценарію!

Коли у Вашому блокноті або телефоні накопичиться достатня кількість ідей - беріться за компоновку та складання сценарію. Запам'ятайте, первинну версію сценарію сідайте писати на самоті. Тільки так Ви зможете зосередитися і вибудувати правильний логічний ланцюжок свята.

При написанні сценарію є негласне правило - розділіть листок на дві вертикальні частини. Зліва - текст і слова акторів, а праворуч - візуальний ряд. Тобто те, що будуть бачити глядачі в даний момент. Антураж, оформлення сцени, дії акторів і т.д. Таким чином, Ви ніколи не заплутаєтеся в ході Вашого сценарію.

Після того, як Ваш сценарій буде готовий - знайдіть людину, яка зможе стати Вашим радником. Бажано, щоб це була людина "в темі", тобто та, яка зможе дати реальні поради і потрібні доповнення. Не сподівайтеся, що з першого разу у Вас вийде ідеальний текст. Ваш радник обов'язково буде давати свої коментарі, і швидше за все у Вас будуть розбіжності. Обов'язково запишіть їх! І потім, коли вже будете намагатися робити "тестові прогони" сценарію на сцені - спробуйте поставити і запропоновані варіанти. Таким чином, Ви візуально зможете оцінити те, що вийшло!

Коли Ваш шкільний сценарій буде викладений на папері - зробіть тимчасову розбивку над кожним блоком. Це допоможе краще зрозуміти загальну тривалість Вашого виступу. Але пам'ятайте, що захід, що триває більше ніж 1 годину 20 хвилин - може набриднути Вашим глядачам. Оптимальний час шкільного сценарію - 45 - 50 хвилин. Подумайте, що ж недарма шкільний урок триває 45 хвилин!
Перший в житті шкільний сценарій, який Ви складете - буде не дуже правильним, не зовсім цікавим і в ньому буде безліч недоліків. Але пам'ятайте, той, хто нічого не робить, ніколи не робить помилок. Пишіть, пробуйте, експериментуйте, і удача буде на Ваше стороні. Бажаємо Вам удачі, терпіння і геніальний думок! Нехай Ваш шкільний сценарій буде кращим!

понеділок

Конспект уроку - навіщо його писати?

Розробки уроків

Конспект уроку - навіщо його писати?


Здавалося б, що може бути простіше конспекту уроку, який складає вчитель перед кожним своїм уроком? Просто написати на папері про те, про що будеш розповідати на уроці. Іншими словами, записати на папері те, про що збираєшся говорити на уроці.
Але не все так просто, як здається. Це ще в 1930-40 роках було досить просто скласти план уроку. В даний час, конспект уроку - це чітко структурований план проведення уроку. І звільнитися звичайною "цидулкою" Вам не вийде. Особливо, коли в школу приїжджає ГОРОНОвская перевірка.
Вчителя, який з'явився на урок без ретельно складеного і продуманого конспекту уроку, можуть, у кращому випадку, пожурити. У гіршому випадку - можуть поставити питання про службову відповідність і вигнати зі школи з "вовчим квитком" на руках.
Заведіть собі за правило принцип - жодного уроку без докладного конспекту уроку! Так, часом нема сили і лінь писати його. Так, часом не вистачає часу на його складання. Але, тільки таким чином Ви забезпечите себе від раптової перевірки. Тільки таким чином у Вас з'явиться внутрішня впевненість у своїй правоті під час "битви" з перевіряючим інспектором!
Зараз багато вчителів користуються брошурками (методичками) з готовими конспектами уроків. Але, майте на увазі, що перевіряючий інспектор ГОРОНО, не дурень! І якщо Ви йому покажете готову брошуру, то він розуміє, що Ви ледачий (а), що у Вас є зайві гроші на купівлю таких брошурок і що Вас можна "доїти"! Коли ж Ви покажете рукописний конспект уроку, в зошиті на 96 аркушів, та ще будете з твердістю відстоювати свою позицію з даного конспекту - швидше за все перевіряючий швидко ретирується з відгуком - "порушень навчального процесу не виявлено". Або ж у зауваженнях напише малозначні помилки при проведенні уроку у Вашому класі.
Ще раз запам'ятайте головні правила успішної розмови з перевіряючим:

1. Ваша підготовка до уроку.
2. Рукописний конспект уроку
3. Твердість у відстоюванні своєї позиції.
4. Письмові коментарі до відстоювання своєї позиції.
5. Відсутність страху перед перевіряючим!

Не випадково, п'ятим пунктом правил зазначено відсутність страху! Якщо Ваш перевіряючий бачить, що Ви не з "боязкого десятка", що Ви готові відстоювати свою позицію, що Ви впевнені у своїй правоті, то, швидше за все, він "змиється спіймавши облизня". Якщо ж перевіряючий відчує слабину у Вашій позиції - будьте впевнені, що покарання Вам не уникнути!
Бажаємо Вам удачі та успіхів у Вашій роботі!

Реклама на сайті: "Блог для вчителів шкіл - конспекти, уроки, сценарії свят!"